Kus, kussen, kussens, gekust.
Het is niet zo verwonderlijk dat die knuffelzachte zak met veren of schuimrubber waarop je iedere nacht je hoofd te rusten vleit een kussen heet. Want: als het een goed en lekker kussen betreft omsluit het je hoofd als twee warme, tedere en zachte lippen. Een goed kussen geeft je steun en geborgenheid. Een beetje zoals vroeger, toen je mamma je een kusje gaf als je gevallen was en je pijn had gedaan. Een goed kussen moet dan ook aanvoelen als die zachte en warme moederborsten, waar je jezelf als kind tegenaan vleide als je troost en warmte zocht. Ikzelf vind ze het prettigste als ze wat ouder, zachter en slapper zijn geworden. En dan het liefst verpakt in weelderig en kostbaar satijn. Vanzelfsprekend zijn er ook mensen die ze liever jong, fris en stevig hebben. Echter als ik daar zo nu en dan een nacht in een hotel mee doorbreng, wordt ik de volgende dag gegarandeerd gebroken wakker. Bij de NH Hotelketen heb je trouwens tegenwoordig in veel gevallen een kussenkeuzepakket; zodat je zelf kunt kiezen wat voor kussen het beste bij je past. Zouden ze bij meer hotels moeten doen!
Maar ik kan dus, net als velen met mij, niet zonder kussen. Als ik me 's avonds na een lange, vermoeiende dag op één van onze banken nestel beklop ik eerst vol overgave dat heerlijk ondersteunende kussen voor ik me ertegenaan vlei. Zachtjes draai ik er met lichte druk met mijn onderrug tegenaan tot het kussen de juiste positie bereikt heeft. Eenmaal in de juiste positie aangekomen hoeft er verder niets meer te gebeuren. Als er niet iemand stiekem mijn plaatsje ingenomen heeft in de tijd dat ik even opgestaan ben om koffie te maken of een drankje in te schenken, blijft het kussen de gehele avond in de juiste positie.
Heel Nederland is momenteel in de ban van het loungen en bankhangen; zowel binnen alswel buiten, en daar horen natuurlijk diverse binnen- en buitenkussens, ligkussens, zitzakken en wat al dies meer zij bij. De Fatboy's, Lazyboy's en aanverwante artikelen zijn niet aan te slepen. Was ikzelf maar op het lumineuze idee gekomen de aloude zitzak nieuw leven in te blazen. Over blazen gesproken: er zijn natuurlijk ook opblaasbare kussens voor aan het strand of op het water. Lekker dobberen op de golven en je al dromend mee laten voeren naar exotische bestemmingen . . . . Heerlijk! Niets is fijner dan je over te geven aan de heerlijke zachtheid van een kussen. Alhoewel? Het kussen van een geliefde is natuurlijk nóg prettiger! Jezelf helemaal verliezen in die warme, vochtige lippen . . . . . Sorry, ik dwaal af.
Het enige nadeel van de wat oudere, zachte kussens is dat er hele volksstammen huismijten in kunnen huizen. Deze kleine, met het blote oog niet waarneembare rotbeestjes kunnen voor veel problemen zorgen. Ze voelen zich het prettigste te midden van stof waarbij de vochtigheidsgraad zo laag mogelijk is. Het is misschien een beetje vies praatje, maar ze voeden zich met de huidschilfers van mensen en dieren (getver) en leven in grote kolonies. Om een beeld te geven hoeveel huismijten we om ons heen hebben; in één gram stof trippelen gemiddeld zo’n 15.000 van die beesten! Ze scholen het liefst samen op de plaatsen waar veel stof zich verzamelt.
Vaak komt na allerlei allergietesten bij volwassenen en kinderen naar voren dat ze allergisch zijn voor deze huismijt. Naast het aanpassen van je interieur, zoals a la Jan des Bouvrie alles zo kaal mogelijk maken, moet je huis dan natuurlijk zoveel mogelijk stofvrij blijven. Het beste schijnt een stoomapparaat te werken. Door de hete stoom van zo'n 120 graden worden de kleine monsters dan op gruwelijke wijze levend gekookt alsof het kreeften zijn. Of ze ook zo rood worden weet ik eerlijk gezegd niet. Wat zou hierin eigenlijk het standpunt van de dierenbescherming zijn? Zij werpen zich tenslotte op als bestrijders van dierenleed en zulke slachtingen zijn niet voor de poes!
Meer horrorverhalen over de huismijt kun je hier vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Huisstofmijt . Wil je meer smeuïge details over de eventuele overdracht van schadelijke beestjes door kussen in het algemeen of in de zakelijke omgang, dan verwijs ik je door naar deze site: http://www.lichaamstaal.nl/manager/kussen.html . En heb je na dit alles wellicht zin in informatie over een nog veel smeriger soort oprukkend ongedierte; genaamd de bedwantsen? Ga dan hierheen: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6755 . Veel griezelplezier!