Na een lange en overdadig heerlijke zomer zullen we er weer aan moeten geloven. De herfst heeft zijn intrede weer gedaan in Nederland. Het wordt weer kouder, de dagen worden allengs korter en je kunt niet meer in je enkele overhemd of shirtje naar buiten en tot overmaat van ramp moest ik van de week mijn bevroren auto ‘s morgens vroeg alweer krabben. Brrrrr!!!

 

Eigenlijk vind ik dat de zomer nog wel even zo door had mogen gaan, maar zelfs ik, de levensgenieter, weet maar al te goed dat aan alles een einde komt; Zélfs aan deze zalig lange zomer! Zo’n geweldig en overdadig zomerseizoen als dit hebben we natuurlijk nog nooit eerder meegemaakt. En ik geloof niet dat ik ooit eerder zo bruin ben geweest als dit jaar. We zaten wekenlang heerlijk in de tuin, barbecueden dat het een lieve lust was en gingen meerdere keren per week aan de waterkant zitten, waarbij de kinderen zich ontzettend vermaakten op het strand en in het water. En het personeel op de terrassen? Dat draaide overuren! Hoewel het de economie minder ging, hebben ze daarvan volgens mij in de horeca niet echt veel gemerkt. Overal waar we kwamen zat het vol, of we nu in een sterrenrestaurant kwamen, op een zonnig terrasje of bij een eenvoudig pannenkoekenhuis, je moest echt overal reserveren! Zelfs de shoarmaboer had het druk!

 

Met weemoed en een bloedend hart neem ik als man dan ook afscheid van de zomer en de luchtig en frivool geklede dames, die nu weer volledig ingepakt in wollen jassen, warme sjaals, dikke broeken, dubbel doorgestikte leggings, onelegante gebreide kousen en afgrijselijke bontlaarzen(Ugg’s) voorbij lopen. Helaas, de zomer is ten einde……..

 

Maar nu is het dan herfst. Ik geef het niet graag toe, want het is voor mij als zomerliefhebber natuurlijk echt even wennen, maar wat is het buiten toch prachtig mooi op het ogenblik. De bomen kleuren langzaam van groen naar rood en goud, en de zon speelt daar tussen door een prachtig spel met de bladeren, eikels, paddestoelen en kastanjes op de grond, én het water in de sloten en plassen. Als je nu aan het eind van de middag naar het water kijkt en ziet hoe het zachtjes rimpelt in de wind en dan die prachtige schitteringen en verkleuringen door de late middagzon ziet, dan weet je dat moeder natuur ons nog steeds goed gezind is, ondanks dat we er op deze mooie aarde een flinke zooi van maken.

 

Maar het meest heerlijke van de herfst vind ik niet het wandelen door het bos, zelfs niet de mooie kleuren om ons heen, maar het eten! Het wildseizoen is eindelijk weer geopend, met al die heerlijke gerechten bereid met onder andere reeën, herten, hazen, wilde eenden en fazanten op de menukaarten. Everzwijn laat ik liever staan, dat smaakt me meestal net iets té sterk, maar ik ben dan ook niet zo’n varkenseter. Ook zijn er weer van die verrukkelijk verse, knapperige appels en peren. Snel zelf, net als vroeger bij moeder thuis, échte ouderwetse appelmoes maken dus, mét verse goudrenetten! In de winkels liggen momenteel de meest heerlijke en exotische paddestoelen, en wat dacht je van de eerste verse wintertruffels, jammie, jammie, jammie, het water loopt me bij de gedachte eraan alleen al reeds in de mond! De wintergroenten zoals venkel, knolselderij en de diverse winterse koolsoorten keren ook weer terug. Van de week hebben we al weer erwtensoep gegeten, en de boerenkool stond ook reeds op het menu. Ook hebben we onlangs spruitjes gegeten, maar die waren toen nog niet lekker, daar was nog geen vorst over heen geweest.

 

Herfst is: “Even heerlijk geen Low Fat salades en mager gegrild vlees meer“, dat hebben we onderhand wel weer genoeg gegeten! Nee, nu maken we weer lekker volle aardappelpuree met knolselderij, een rauw ei en een flinke klont roomboter en melk. We eten weer rijke (romige) sauzen bij het vlees en smullen van de vette jus met een echte HEMA rookworst óf verse braadworst bij de stamppot! (Lang leve de maagtabletten!) En wat dacht u trouwens van ouderwets draadjesvlees? Van die overheerlijke sappige runder-sudder-lappen, niet al te mager, die uren lang op een klein pitje hebben staan te pruttelen (het liefst op oma’s oude petroleumstel) totdat ze uiteindelijk in je mond smelten bij een heerlijke andijviestamppot waar natuurlijk ook uitgebakken spekjes doorheen zijn geroerd! “Echt eten voor de woeste jager die nog ergens heel diep in een man als ik verscholen zit!” Daar drinken we dan natuurlijk een heerlijke zware en volle rode wijn bij: Met mooie kersen, vanille en houttonen, want de herfst is bij uitstek dé tijd om volle, rijke wijnen te drinken. En dan hebben we tegenwoordig geluk dat er zo veel nieuwe wijnlanden zijn bijgekomen, zodat we voor mooie druivensoorten zoals bijvoorbeeld een Shiraz, een Primitivo (die heet Zinfandel in Amerika) of een Cabernet Sauvignon niet meer de hoofdprijs hoeven te betalen. Let hierbij vooral eens op wijnen uit Zuid Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland! Maar ook de wijnen uit de oude, traditionele wijnlanden zoals Frankrijk en Italië worden tegenwoordig door de immense concurrentie voor veel redelijkere prijzen aangeboden.

 

Zoals u dus ziet heeft ieder nadeel zijn voordeel……….na regen komt zonneschijn, maar na zonneschijn gelukkig ook weer regen!