Ik heb onlangs een bijna dood ervaring gehad. Nee, niet schrikken, er is niets ernstigs aan de hand, maar we zijn laatst (28 april) bij restaurant de Librije in Zwolle geweest en dat is dus echt de hemel op aarde. Bij aankomst werden we verwelkomd door een paar “ Valid Parking Guys“ !!!! Waarna we werden begeleid door een vriendelijke, stevige jongeman met een Zeeuws-Vlaams accent. Deze bracht ons naar binnen alwaar we werden geleid naar een ware loveseat; een schitterende plek, vanwaar we het hele restaurant konden overzien alsof we in het theater zaten. Vanuit dit plekje keken we eerst bewonderend om ons heen. Het is een Hollands Calvinistische mengeling van frivool en chique, alsof je in een Gereformeerde kerk zit welke feestelijk aangekleed is met in het midden als ataar een schitterende handgemaakte rood/wit glazen bokaal. De reeds op tafel staande waterglazen (ornamenten) sloten daar natuurlijk geheel en al bij aan. Jonnie Boer kwam ons persoonlijk de kaart overhandigen en vertelde dat zijn brigade aan alle smaakwensen tegemoet wilde komen. En wenste ons een prettige avond. Juist omdat je deze mensen (Jonnie en Therese) al een beetje kent via de Media, heb je het gevoel alsof je een beetje thuis komt; het voelt vertrouwd aan, is als een warm bad, en dat is erg prettig in een sterrenrestaurant, waar je jezelf nogal eens verloren kunt voelen. Daarvan is hier dus absoluut geen sprake!!!

De bediening, onder de gevleugelde leiding van de mooie, in een schitterend (Chanel?) pakje in de stijl van Jackie O’, en voorzien van een prachtig bijpassend 60’er jaren suikerspinkapsel, Therese Boer, liep als een geoliede machine, met militaire precisie, razendsnel rond en bediende iedereen vol aandacht, liefde en vriendelijkheid. En dan de gerechten……. En die wijnen!!!! Het begon al met de schitterende champagne, dit sprankelsap vulde de mond volledig met vriendelijke, doch zeer aanwezige bubbels……zoveel mousse heb ik nog nimmer geproefd…verrukkelijk!!! Ik ben blij dat ik nog eens bijgeschonken werd. Ondertussen werden we verwend met wonderbaarlijke amuses; hier terecht “ Mondvermaakjes” genoemd. De smaken spatten van je bord. Nieuwe smaaksensaties maakten zich van ons meester. Nooit eerder, en we zijn toch wel wat gewend, beleefden we dergelijke smaaksensaties eerder. Ik zal niet verklappen wat we gegeten (en genoten) hebben, ten eerste valt het niet te beschrijven en ten tweede moet u zelf de ervaring maar eens aan gaan. Wel wil ik kwijt dat we een avondvullend programma voorgeschoteld kregen en dat we van zeven uur ’s avonds tot half een ’s nachts continu bezig gehouden zijn met de heerlijkste wijnen en de meest goddelijke, kunstig gepresenteerde Godenspijzen; ieder gerechtje op zich was een smaakbommetje, het een nog verrassender dan het ander en de opmaak van de borden was op z’n zuinigst gezegd meesterlijk van compositie en kleurgebruik. Het was een onvergetelijke avond, een genot voor de zintuigen en een streling der smaakpapillen. De bediening was vriendelijk correct………..en leken wel theaterdieren, alles was op elkaar afgestemd. Als een twee-eenheid werden de borden van tafel genomen door geheel op elkaar ingespeelde jongleurs, waarbij ons vooral een knappe jongeman met paarse stropdas en een mooie lichtgetinte jongedame opvielen als zeer vakkundig en klantvriendelijk.

Na de desserts kwam de truc met het ei…..iets sensationeels, wat ik u dan ook niet zal verklappen, en werd de koffie uitgeserveerd, welke werd begeleid door een keur aan huisgemaakte bonbons…….ikzelf koos er met zorg drie uit, maar mijn geliefde echtgenote wilde ze graag allemaal proeven……..de lichtgetinte jongedame lachte even ondeugend en serveerde haar zonder morren, met zwarte handschoen, het gehele pallet, welke mijn lief met vreugde met mij deelde………..Daar zaten we dan; half liggend als moderne Romeinen in onze loveseat, een beetje uitbuikend van alle reeds genoten heerlijkheden, smullend van deze Goddelijke zoetigheden, natuurlijk begeleid door een overheerlijke, bijpassende dessertwijn.

 

 

Als dit

de hemel is

laat mij dan

vroeg sterven

genietend van

spijs en wijn

gelaafd worden

door de indrukken

opgedaan in

dit hemels paradijs

omringd door

tovenaars en acrobaten

vechtend om

mijn gunsten

welke ik

voor mijn gevoel

onverdiend

toebedeeld krijg

Als een God

in Frankrijk

zo voel ik mij

gekoesterd

in dit Goddelijk

etablissement

mijn pappillen geroerd

en gevoerd

omringd door

liefde

voor schoonheid

Drank en spijzen

sensaties

nimmer eerder

ervaren

zo wil ik sterven

door een explosie

van smaak